HOLISTISCHE MASSAGETHERAPIE

Wat is een holistische aanpak?

Je kunt je hart in je keel voelen kloppen, letterlijk krom lopen van zorgen of stralen van verliefdheid. Je lichaam registreert alles. Signalen zoals spierpijn na het sporten, maar ook blijdschap, rouw en verdriet laten zich ergens in je lichaam voelen, ook al zijn deze emoties van heel lang geleden. Lichaam en geest vormen één geheel. Dit ingewikkelde geheel is niet altijd makkelijk te begrijpen of te verklaren.

De holistische visie gaat uit van het samenspel van je innerlijke én je fysieke lichaam. Jouw gedrag en gedachtes samen met je eigen fysieke handelen zorgen bewust of onbewust altijd voor een mooi evenwicht. Tenminste, in de ideale situatie.

Het kan wel eens voorkomen dat dit samenspel even uit balans is en niet goed lukt. Er ontstaat stagnatie. Door stagnatie verliest het lichaam zijn natuurlijke, stromende eenheid en dit kun je merken. Je lichaam geeft stagnatie en blokkades aan op verschillende manieren. We kunnen het voelen als stijfheid of slapte, als spanning of vermoeidheid, als pijn en als ziekte en functieverlies.

Een klacht is vaak een boodschap van je lichaam. Wat zou dan de boodschap aan jou kunnen zijn?

Volgens de holistische geneeskunde zijn lichamelijke klachten niet alleen toevallige gebreken van een kapot apparaat. Er kan ook een betekenis zitten die verband houdt met ons innerlijke leven. Vanuit dit perspectief is een medische behandeling niet het enige waar een lichaam om vraagt.

Om het samenspel (weer) te verbinden, is een holistische massage een vriendelijke richtwijzer en ondersteuning. Van hieruit gezien zal de therapie een preventief effect hebben en gezondheidsklachten vóór zijn.

Massage techniek

Verbinden en verbonden zijn …

Bij een holistische massage hoort een speciale techniek van masseren. Het verschil merk je niet zozeer in de grepen maar in de wijze van aanraking. Een holistische massage is heel rustig en aandachtvol. Pas dan is het mogelijk door te laten dringen wat je eigenlijk voelt. Gaat het te snel, dan zijn de handen alweer voorbij een plek waar zich misschien een (oude) emotie heeft vastgezet die voor die telkens terugkerende spanningsklachten zorgt.

Kwaliteit van aanraking

Het is juist door deze aandacht mogelijk om telkens meer te ontdekken wat er in jouw gevoelservaring afspeelt. Want er valt veel te ontdekken. Vooral als je de tijd neemt om niet te zoeken in de buitenwereld, maar ook eens een kijkje durft te nemen in je binnenwereld. Als je dat doet zullen steeds meer subtiele dingen gaan opvallen. Dan ontstaat er vanzelf vanuit aandacht en begrip voor jouw specifieke situatie, ruimte en ontspanning. Hoe dit voor jou werkt kun je alleen maar zelf ondervinden. Je lichaam spreekt een taal die je kunt (leren) verstaan. Een holistische massage kan je hierin begeleiden.

Massagevormen

Werkwijze

Bij iedere afspraak beginnen we met een korte intake. We spreken samen over je welzijn. De eerste keer duurt de sessie iets langer omdat ik ook een medische anamnese (voorgeschiedenis) afneem. We bespreken jouw verwachtingen en waar klachten of spanningen zich bevinden. Dat is de basis voor een speciaal op jou afgestemde massagebehandeling. Samen bepalen we welke massagevorm of-vormen ik ga toepassen. Bij alle massages die ik toepas, is de eerder genoemde holistische visie het vertrekpunt.

Wat nog meer?

Tijdens de sessie is er aandacht. En dat merk je. In de speciale aandacht voor jou, maar ook door de fijne sfeer in de kleinschalige praktijk. En de heerlijke biologische kruidenthee van speciaal voor jouw gemoedstoestand geselecteerde blends. Plus niet te vergeten de verfijnde oliën die gebruikt worden om het effect van de massage zo goed mogelijk te voelen en na te voelen!

Toelichting

Een klassieke massage bestaat uit verschillende massagegrepen die effect hebben op bloed- en lymfecirculatie, de aan- en afvoer van voedings- en afvalstoffen en het losmaken van verklevingen. We gaan hierbij niet op zoek naar de betekenis van een klacht, maar kijken of we aandachtig kunnen zijn in het voelen van een klacht. Vaak merk je dan belangrijke signalen op die je met je hoofd niet begrijpt. Welke rol speelt een klacht in je leven? Welke raad kan het je geven? Zo kan spanning in het schoudergebied een relatie hebben met “zware lasten dragen” of pijn in het borstgebied te maken hebben met “bestaansbenauwdheid” of “ruimte innemen”.
Prana oftewel levenskracht heeft alles te maken met energie. Jouw levensenergie kan tijdelijk verstoord worden door bijvoorbeeld schrik, angst, woede, rouw en pijn. De energie stroomt dan niet meer en er ontstaat een blokkade. Een haptische massage richt zich minder op de spieren en de gewrichten, maar legt meer accent op de wijze van aanraken. Een hele rustige en zachte vorm met voornamelijk lange strijkingen.
In de voet liggen wel 30.000 zenuwuiteinden! Al je organen en weefsels hebben een reflexpunt op de voet. Bij voetreflexologie worden de uiteinden van de zenuw en energiebanen geprikkeld. Doordat ik gecontroleerd impulsen geef op deze reflexpunten, worden bloedsomloop, lymfestroom en energiestroom van de corresponderende organen en weefsels beïnvloed. Deze massage zorgt voor een verbeterde circulatie, wat een gunstig effect heeft op de aanvoer van belangrijke voedingstoffen en de afvoer van afvalstoffen versnelt.
Spieren praten met organen en het imuumsysteem via het bindweefsel.

Wat er in onze spieren gebeurt, heeft effect op ons gehele lichaam.
Anderzijds hebben veranderingen in ons lichaam altijd effect op onze spieren.
De laag onder de spieren (het bindweefsel) heeft vaak een eigen verhaal te vertellen. Tijdens een bindweefselmassage wordt je huid en je bindweefsel in vier richtingen gerolt. Je kunt daarbij ervaren dat het op verschillende plekken in je lichaam steeds anders kan voelen.

De meest zachte vorm van massage die er is! Door het bevorderen van circulatie van helende lichaamsvochten wordt het genezingsproces bij zowel chronische als acute aandoeningen zal worden versneld.

Bij holistic pulsing wordt het lichaam in een bepaald ritme gebracht. Dit ritme kan afwisseld sneller of langzamer uitgevoerd worden maar is afgestemd op jou. Door de bewegingen worden lichaamsvloeistoffen als bloedplasma, lymfe, lichaamsvocht en weefselvloeistoffen en energie herinnerd aan hun oorspronkelijke vrije stroming. Je zenuwstelsel komt tot rust waardoor er ruimte wordt gecreerd om te voelen wat er van binnen bij je leeft. Deze vorm van massage is heel geschikt voor mensen die veel spanning en pijn ervaren in het lichaam.

Fertiliteitsmassage is een massage van je buik en je lage rug en wordt ingezet voor vrouwen die te maken hebben met vruchtbaarheidsproblemen en/of zwangerschapsverlies.  Aangezien je baarmoeder maar 3% van je totale bloedstroom krijgt kun je dit proces met fertiliteitsmassage bevorderen. De techniek is er op gericht dat de doorbloeding van je baarmoeder en eierstokken flink toeneemt. Een enorme boost voor je vruchtbaarheid dus! De kwaliteit van je eicellen verbetert en je hormonen komen in balans. Fertiliteitsmassage zal ook een positief effect hebben op menstruatie. Dit gebeurt wanneer afvalstoffen worden afgevoerd en je baarmoeder haar normale positie weer inneemt. Menstruatieklachten nemen daardoor af of verdwijnen helemaal. Je baarmoederslijmvlies bouwt beter op en spanning in je buik verdwijnt.

Deze vorm van massage is vrij uniek in Nederland en wordt ook met veel succes toegepast bij jonge meiden met hevige menstruatieklachten en bij vrouwen die te maken hebben met overgangsklachten.

Meer info over vruchtbaarheidsmassage? http://www.wensmama.nl

Voor wie is holistische massage geschikt?

Holistische massage maakt verschil!

Massage is heel geschikt bij spanningsklachten, depressie, burn-out, niet lekker in je vel zitten, (postnatale) depressie, vermoeidheid of lichamelijke klachten zonder een aanwijsbare oorzaak. De therapie werkt ook ondersteunend wanneer je leven een grote wending heeft genomen. Bijvoorbeeld na een scheiding, bevalling of overlijden van een dierbare. Of wanneer je erg ziek bent (geweest). Een massage ondersteunt je hierbij in iedere fase.

Herkenbaar?

  • Ik zit in een moeilijke periode in mijn leven die veel aandacht van me eist.
  • Mijn leven is gevuld met medische behandelingen. Ik wil mijn lijf weer vertrouwen en ook anders ervaren dan op de medische manier.
  • Ik heb onverklaarbare fysieke klachten. Hoofdpijn, slaapproblemen en spanningsklachten nemen mijn concentratie weg.
  • Ik vind het prettig om gemasseerd te worden en me te ontspannen.
  • Ik ben onder behandeling van een psycholoog of therapeut en zoek een ondersteuning bij mijn reguliere behandeling.
  • Ik ben onzeker en heb vaak het gevoel dat ik het niet goed genoeg doe.
  • Ik wil minder denken en meer voelen.

Tarieven

Massagetherapie – €97,00 (90 minuten)

Klachten ontstaan niet zomaar. Daar is vaak al een lange tijd van weinig contact met je lichaam en mogelijk daaruit voorkomende onbalans aan vooraf gegaan. Tijdens mijn werk merk ik steeds meer hoe omvattend klachten kunnen zijn en hoe waardevol het is om hier in meerdere sessies bij stil te gaan en aandacht voor te hebben.

Over het algemeen zul je na 3-5 sessies opmerken dat je meer contact voelt met je lichaam. Ook biedt deze periode je de ruimte om inzichten die je tijdens de sessies hebt verkregen, te integreren in je dagelijks bestaan.

Geïnteresseerd? Maak dan nu een afspraak.

Annulering

Bij annulering binnen 24 uur voorafgaand de gemaakte afspraak of het niet nakomen van een afspraak wordt 100% van het tarief in rekening gebracht.

Verwijzing

Een doorverwijzing van een huisarts is niet nodig.

Vergoeding zorgverzekeraar per 1 april

Massagetherapie wordt per 1 april (deels) vergoed door de meeste zorgverzekeraars.

Ben je aanvullend verzekerd? Kijk hier of je in aanmerking komt voor een vergoeding.