Oxytocine

 

Hallo oxytocine. Dááág stress.

Je bent er ooit door geboren en zorgt er nu voor dat je lekker leeft.

Tijdens je allereerste reis toen je nog één helft was, bracht een golf van oxytocine je naar je bestemming. Daar aangekomen, smolt je samen met je andere helft en was je compleet. Je vader en moeder hadden je gemaakt.

In je volgende avontuur kwam er weer een tsunami vrij en de weeën van je moeder werden gestimuleerd. In een zee van oxytocine spoelde je aan op de vaste wal. Je werd geboren.

Daarna, toen jij hier net was, zorgde deze stof ervoor dat je in deze wereld bleef. De oxytocine zette de switch van de borstvoeding op ‘aan’ en jij kon eten. Ook de hechting- & bindingsknop werd ingedrukt. Jij ging nog meer van je ouders houden en zij van jou. Hoe meer aandacht en warmte jij kreeg, hoe sneller je je tevreden voelde.

Toen je nog heel klein was deed oxytocine zijn werk en nu nog steeds. Het hormoon staat ook wel bekend als het liefdeshormoon.

Oxytocine zorgt dat we voor elkaar zorgen.

Oxytocine maakt dat je je gelukkig voelt en ‘dwingt’ met zachte hand je stress pas op de plaats. Waar blijheid is, is geen plek voor narigheid. Als oxytocine om de hoek komt kijken, kan je stress gedag zeggen.

Oxytocine wakkert aan, trekt aan en ontspant. Je hoeft er maar 1 ding voor te doen: een beetje lief zijn voor elkaar.

Één van de manieren om de maak van oxytocine te stimuleren is door aanraking. Massage steunt je daarom ook in de stress achter je te laten.

Terwijl ik dit artikel schreef, besefte ik me bovendien dat opgroeien in een bad van oxytocine niet vanzelfsprekend is. Het is schrikbarend hoeveel (oudere) mensen zich eenzaam voelen. Een onderdompeling van oxytocine is geen overbodige luxe. Hallo oxytocine. Dááág stress.

Tekst: Jansje Koren – Vandaag Massage en Bewustwording